tvgiurgiu@gmail.com
Șoseaua Portului nr. 1, Jud. Giurgiu
2 in Giurgiu
  • 0

Pregătiți-vă ghetuțele, vine Moș Nicolae!

Moş Nicolae este considerat protectorul copiilor. În fiecare an, el vine pe furiş în casele oamenilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi sau nuielușe pentru cei care nu au ascultat de părinți.

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop.

Oraşul este situat tot în Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat.

Povestea darurilor împărţite pe furiș în această noapte începe din vechime. Legenda spune că Moș Nicolae a vrut să ajute trei surori, fete sărmane, care nu se puteau căsatori din cauza situației financiare dificile, motiv pentru care, tatăl fetelor, dorea să le vândă.

Pentru a nu se întampla acest lucru, a intervenit Moș Nicolae. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, care era episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei sale, un săculeț cu aur. Situația s-a repetat si în cazul surorii mijlocii.

Dar atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatăl, care intrase la bănuieli, s-a hotărât ca în noaptea dinaintea nunții să stea de pază. Așa l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperișul casei și a aruncat pe horn un saculet care a căzut într-o șosetă ce era pusă la uscat pe sobă.

De aici vine traditia așezării șosetuțelor sau a ghetuțelor în noaptea de Moș Nicolae la șemineu sau la vatra sobei.