tvgiurgiu@gmail.com
Șoseaua Portului nr. 1, Jud. Giurgiu
14 in Giurgiu
  • 0

Portretul unui artist excentric.

Fantezie, excentricitate, exuberanță, stupefacție, iată termeni utilizați cănd se vorbește despre un reprezentant de seamă al curentului suprarealist in artă, și nu de unul oarecare! Nu de unul oarecare, pentru că in cele ce urmează il vizăm pe pictorul ,desenatorul, graficianul si sculptorul Salvator Dali, spaniol originar din Catalonia, născut pe 11 mai 1904. Dincolo de meritele artistice, Dali a fost recunoscut ca o vedetă mondială si pentru modul in care a reușit să se folosească de mass-media pentru sporirea averii și gloriei sale. Astfel, aparițiile artistului in diferite emisiuni televizate, de exemplu, sunt cunoscute pentru megalomania și excentricitatea spaniolului.

Nici la manifestările publice la care era invitat sau pe care le organiza, Dali nu-si schimba maniera comportamentală. Iată-l pe artistul spaniol in Paris la o prezentare de modă, odată cu apariția modelelor in costume de baie.

În cee ce privește arta căreia i s-a dedicat trebuie știut faptul că Dali a manifestat incă de copil un viu interes pentru pictură. In 1921 incepe să studieze la Academia de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, fără a finaliza cursurile. Din 1926 va intâlni la Paris, printere alții , pe Pablo Picaso si atfel, aflat intr-un cerc al artiștilor suprarealiști capabili să influențeze ambianța intelectuală a capitalei Franței, Dali isi conturează stilul artistic.

Până la sfârșitul vietii Dali a alimentat faima sa de artist excentric, cu o tenacitate vecină cu delirul, iar criticii l-au considerat prizonierul propriului personaj, orgolios și imprevizibil. Asta si pentru că in cadrul interviurilor acordate artistul vorbea despre sine la persoana a treia folosind expresii precum ,,divinul Dali,,- spre exemplu. Făcând aprecieri insă despre creația de dinainte morții lui Salvator Dali specificăm că lucrarea ,,Coadă de rândunică,,este considerată ultima realizată pâna la decesul artistului spaniol, deces survenit pe 23 ianuarie 1989.