tvgiurgiu@gmail.com
Șoseaua Portului nr. 1, Jud. Giurgiu
14 in Giurgiu
  • 0

Baraj în trei pentru L3

Federaţia Română de Fotbal are de gând să modifice sistemul de promovare în Liga a III-a. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul competiţional, iar oficialii fotbalului românesc sunt nevoiţi să îl adapteze din mers.

Astfel, dacă în cazul Ligii I se mizează pe reluarea competiţiei, în celelalte eşaloane lucrurile sunt ceva mai complicate.

În cadrul unei videoconferinţe care a avut loc la finele săptămânii trecute, FRF a analizat chestionarele primite de la membrii afiliaţi urmând să ia decizii pe baza acestora.

Dacă în cazul Ligii a II-a lucrurile se îndreaptă către un sistem cu play-off şi play-out pentru promovare – retrogradare, situaţia din Liga a III-a este departe de a fi tranşată.

Un lucru este însă cert. Această competiţie va fi îngheţată, clasamentele urmând să fie omologate. Nu va retrograda nimeni, însă marea provocare o reprezintă accederea în eşalonul doi.

Federaţia vrea baraj de promovare între primele două clasate din seriile în care diferenţa dintre locurile 1 şi 2 este una mică. Sistemul însă nu mulţumeşte pe toată lumea.

O modificare substanţială se pare că va surveni la barajul pentru promovarea în Liga a III-a. Nu vor mai promova 21 de echipe, ci 14.

În acest caz jocurile care au fost deja stabilite vor fi anulate urmând să aibă loc o nouă tragere la sorţi cu mini-turnee a câte 3 formaţii – sistem fiecare cu fiecare. Vor rezulta 14 grupe, din care se va califica numai prima clasată.

Campioana judeţului Giurgiu urma să întâlnească în barajul pentru promovarea în Liga a III-a campioana municipiului Bucureşti. Acest duel va fi anulat, urmând să aibă loc o nouă tragere la sorţi cu câte trei combatante.

Giurgiu se regăseşte în Regiunea Sud alături de Bucureşti, Ilfov, Prahova, Ialomiţa şi Călăraşi.

Un sistem asemănător a avut loc în anul 1992. Campioana de atunci a judeţului Giurgiu, Rapid Braniştea, s-a aflat în grupă cu Metalul Alexandria (campioana judeţului Teleorman) şi Viitorul Costeşti (campioana judeţului Argeş).

La capătul a 4 etape – atunci s-a jucat sistem tur-retur – Rapid Braniştea a ocupat primul loc şi a promovat în Divizia B, pe atunci al treilea eşalon al fotbalului românesc.